Tulosblogi
Jarmo Manninen & Muutosdraiveri Oy
Onko yrityksen tuloksen kuukausittainen raportointitapa parempi kuin kumulatiivinen raportointi?
Yrityksen toteutuneen tuloksen kumulatiivinen raportointi tarkoittaa raportointia, jossa jokaisen päättyneen kuukauden jälkeen raportoidaan yrityksen toteutunut kumulatiivinen tulos tilikauden alusta yhteissummana sisältäen päättyneen kuukauden toteutuneet tulosluvut ja verrataan kumulatiivista tulostoteutumaa samalle ajanjaksolle budjetoituun kumulatiiviseen tulokseen.
Jos kuukausittain yrityksen tulosluvuissa tulojen ja menojen täsmäytykset tehdään tarkasti kuukausittain niin sanotusti tilinpäätöstasoisesti, niin tämä on kallis raportointitapa tehdä tilikauden jokainen kuukausi. Vaikka tästä huolimatta yrityksen kuukauden toteutuneet tulosluvut täsmäytettäisiin tilinpäätöstasoisesti, niin siitä huolimatta yrityksen kuukausittaiset tulosluvut eivät kerro yrityksen kehittymisen suuntaa eli sitä, onko yrityksen tulosluvut suhteessa budjetoituihin lukuihin kehittymässä joko parempaan vai huonompaan suuntaan. Jos yrityksessä seurataan vain kuukausittaisia toteutuneita tuloslukuja ja verrataan niitä budjetoituihin kuukausittaisiin tuloslukuihin, niin kokemukseni perusteella niitä helposti yritetään selitellä mitä ihmeellisimmillä tavoilla, jolloin totuus yrityksen tuloksenteon kyvystä helposti vääristyy.
Jos kuukausittain yrityksen tulosluvuissa tulojen ja menojen täsmäytykset keskitytään tekemään vain oleellisilta osin riittävän tarkasti, jolloin niihin jää pieniä epätäsmällisyyksiä, joiden merkitys häviää, kun yrityksessä seurataan kumulatiivisia toteutuneita tuloslukuja ja verrataan niitä budjetoituihin saman ajanjakson kumulatiivisiin toteutuneisiin tuloslukuihin. Tämä tapa on huomattavasti halvempi raportointitapa kuin kuukausittaisilla tarkasti tehdyillä tulojen ja menojen täsmäytyksillä tehty raportointitapa. Yrityksen kumulatiivisen tulosraportoinnin suurin hyöty on siinä, että kun verrataan kuukausittain yrityksen toteutuneen kumulatiivisten tuloksen ja saman ajanjakson kumulatiivisen budjetoidun tuloksen suhdetta oikealla tavalla, niin siitä nähdään selkeästi, onko yrityksen tuloskehitys menossa parempaan vai huonompaan suuntaan.
Edellä kerrotuin perusteluin ja edellä esittämilläni tavoilla pidän yrityksen toteutuneen kumulatiivisen tuloksen seurantaa selvästi parempana raportointitapana kuin kuukausittaista tulosseurantaa. Kun yrityksessä on käytössä oikeanlainen sähköinen taloushallinnon järjestelmä, niin niillä pystytään helposti toteuttamaan edellä kertomani mukainen kumulatiivinen toteutuneen tuloksen seuranta ja vertailu budjetoituihin kumulatiivisiin tuloslukuihin. Tämä edellyttää vain sitä, että yritysten johto vaatii sen toteuttamista yrityksen taloushallinnolta, olipa se joko yrityksen sisäinen tai ulkoistettu palveluna.
Minkälainen yrityksen tuloksen raportointitapa on sinun yrityksessäsi?
Kannustan sinua jakamaan sosiaalisessa mediassa tätä blogikirjoitustani. Jos sinulla on mielessä ehdotuksia seuraavien blogikirjoituksien aiheista, niin otan niitä vastaan mielelläni.
Toivon, että kiinnostuit tästä asiasta ja jaksat olla jatkossakin mukana.
Olen kirjoittanut yrityksen taloudellisen johtamisen edellytyksien luomisesta neljää kirjaa ja niitä on saatavissa hyvin varustelluista kirja- ja verkkokirjakaupoista Suomessa esimerkiksi BoDilta (Books On Demand) osoitteesta:
https://kirjakauppa.bod.fi/catalogsearch/result/?q=jarmo+manninen
Mikäli tarvitset yrityksesi tuloksen kehittämisessä apua, niin otathan rohkeasti yhteyttä.
Jaa blogipostaus / share a blog post
Tulosblogi








Profit Blog







