Tulosblogi
Jarmo Manninen & Muutosdraiveri Oy
Mitä tarkoittaa yrityksen resurssien käyttöaste?
Yleisesti käyttöaste tarkoittaa sitä tuotantokyvyn tai muun kapasiteetin osaa, mikä kulloinkin on käytössä. Seuraamalla yrityksen resurssien käyttöastetta, niin yritys saa siitä hyödyllistä tietoa siitä, miten yrityksen resurssit ovat käytössä. Usein käyttöaste lasketaan siten, että seurantajakson aikana resurssin käyttöaste on resurssin töiden tekemiseen käyttämä työaika per resurssin töiden tekemiseen käytettävissä oleva työaika. Yrityksessä kaikki tekeminen pitää kuitenkin tähdätä tuloksen tekemiseen. Tämä tarkoittaa, että yrityksen jokaisen resurssin pitää tehdä mahdollisimman paljon ja mahdollisimman arvokasta työtä, josta tehdyn laskun asiakas on valmis maksamaan. Tästä syystä näissä blogikirjoituksissani ja kirjoittamissani kirjoissa käyttöasteessa seurataan yrityksen resurssien laskutettavaan työhön käyttämää työaikaa eikä resurssin töiden tekemiseen käyttämää työaikaa. Kannattaa muistaa, että yrityksen tuloksen kannalta kaikki yrityksessä tehtävät työt, joita ei voida asiakkailta laskuttaa, ovat yrityksen tuloksessa kustannuksia. Tämän seurauksena käytän resurssin käyttöasteen laskennassa erilaista laskentatapaa kuin mitä edellä olen yleisesti käytettynä tapana esittänyt. Tästä tarkemmin seuraavassa.
Näissä blogikirjoituksissani ja kirjoittamissani kirjoissa resurssin käyttöaste lasketaan siten, että resurssin seurantajakson aikana resurssin käyttöaste on resurssin laskutettavaan työhön käyttämä työaika per resurssin työhön käytettävissä oleva työaika. Kun resurssin käyttöasteen seurannan lisäksi resurssin seurantaan otetaan mukaan seurantajakson aikana vielä paljonko resurssin tekemistä töistä, on voitu asiakkailta laskuttaa euroja, niin pystytään saamaan selville se, miten resurssin tekemä työ on seurantajakson aikana vaikuttanut yrityksen tulokseen ja mitä mahdollisuuksia resurssin tekemällä työllä on tulevaisuudessa mahdollista lisätä yrityksen tulosta.
Niiden henkilöiden, jotka yrityksessä tekevät muuta työtä kuin suoraan yrityksen asiakkaille tehtävää työtä, niin niiden henkilöiden työn tekemisen vaikutusta yrityksen tulokseen pitää seurata eri tavalla. Tähän asiaan palaan myöhemmin näissä blogikirjoituksissani.
Miten on yrityksessäsi toteutettu resurssien käyttöasteiden seurannat?
Kannustan sinua jakamaan sosiaalisessa mediassa tätä blogikirjoitustani. Jos sinulla on mielessä ehdotuksia seuraavien blogikirjoituksien aiheista, niin otan niitä vastaan mielelläni.
Toivon, että kiinnostuit tästä asiasta ja jaksat olla jatkossakin mukana.
Olen kirjoittanut yrityksen taloudellisen johtamisen edellytyksien luomisesta neljää kirjaa ja niitä on saatavissa hyvin varustelluista kirja- ja verkkokirjakaupoista Suomessa esimerkiksi BoDilta (Books On Demand) osoitteesta:
https://kirjakauppa.bod.fi/catalogsearch/result/?q=jarmo+manninen
Mikäli tarvitset yrityksesi tuloksen kehittämisessä apua, niin otathan rohkeasti yhteyttä.
Jaa blogipostaus / share a blog post
Tulosblogi








Profit Blog







